Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Tuesday

Harga sorga bukan seratus rupiah, neng.

Sorga itu ibarat beli kado di toko paling keren di mall paling keren.

Harganya ya... Tentu aja ga murah sih.

Tapi,  barangnya -harus- bagus!

Iya,  sama aja kayak sorga.

Mahal,  tapi keren banget!

Terus...pantas aja kalo kita sering lelah mau ngumpul 'kredit' ke sono.

       ---------

Allah -tanpa jemu- ajar lagi realitas kehidupan melalui dua situasi:

I

(tarik nafas dalam,  hembus)

'Syurga itu tak murah tau... Sebab tu,  syurga hanya untuk orang yang mampu je', kata-kata dia masih terngiang. Jeda dua saat sebelum dia sambung kata-kata dia dengan senyuman yang manis sekali 'Sebab tu... Kita kena usahakan dari sekarang untuk jadi mampu tu... Macam... Orang yang bercita-cita nak travel ke sesuatu tempat. Sebelum travel,  dia mampukan diri dia untuke sana'

     ×××

II

'Mami Ya! Sebelum makan,  baca doa dulu lah!' keletah anak kecil usia 5 tahun itu menegur.

'Hmmm.. Tapi... Mami tak reti baca doa makan... Abang ajar lah Mami... Boleh?' saja pura-pura tak tahu untuk menguji anak buah seorang ni.

Dengan penuh semangat,  dia baca satu persatu bait doa. Bacaan doa dia...bersungguh betul! Seolah kita tengah minta sesuatu yang sangat besar dalam hidup. Heh. 

'Mami... Ustazah Abang kata,  kalau nak masuk syurga kena lah buat apa ahli syurga buat. Mami nak masuk syurga tak?'

(Angguk-angguk)

'Haa! Jadi,  Mami jangan lah lupa baca doa. Sebab ahli syurga suka baca doa'

  _____

Heh. Malu dengan diri sendiri bila Allah tegur lewat situasi-situasi begitu. Dan,  sekali lagi hembus hingus dan lap air yang mengalir dari kelopak. 

*Hailaa,  diri! Kenapa susah sangat mahu berjual beli dengan Allah?

____________________________________________
p/s: tengah cuba longgarkan muscle senyum untuk sekalian makhluq; maafkan,  saya?

No comments: