Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Monday

Diskriminasi

Situasi 1 (si dia sudah berkahwin)

"Kamu nak pergi mana?"

"Balik. Hee~"

"Balik? Balik rumah?"

(Angguk-angguk, sengih) "A'ah. Balik rumah"

"Uuu~ Best nya dah bersuami. Boleh balik selalu"


Situasi 2 (si dia belum berkahwin)

"Kamu nak pergi mana?"

"Balik. Hee~"

"Balik? Balik rumah?"

(Angguk-angguk, sengih) "A'ah. Balik rumah"

(Buat muka) "Kamu memang selalu balik rumah ke?"

(Angguk-angguk) "Ahli PBSM* , kan.. Hee~"

"Kalau macam tu baik tak payah daftar hostel doh!"

(Muka kosong tanpa perasaan; dalam hati, 'dah kau ke yang bayar yuran aku, doeee?' *marah ni..marah ni.. hahaa!) ;p

                     ~~~~~~~

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan.
(Surah Luqman,  ayat 14)

glosari:
*ahli PBSM: ahli Persatuan Balik Setiap Minggu

No comments: