Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Tuesday

Teaser

Pernah dengar kisah Saidina Ali r.a dan Saidatina Fatimah r.ah?

Indah, kan?

Allah pinangkan mereka di sorga.

Dan, Allah satukan mereka di dunia.

[Maaf, saya belum jumpa sumber asli dari kitab mana tentang 'kisah kasih dalam diam mereka']

Saidatina Fatimah r.ah, satu figur besar dalam sejarah Islam; putri kecintaan Rasulullah yang tinggi kredibilitas-nya; bagus serba-serbinya.

Saidina Ali r.a, kehebatannya tidak dapat disangkal. Kental imannya sedari kecil.

Dua figur Islam yang tidak dapat lari dari fitrah yang Tuhan tetapkan.

Iya, tiada yang dapat sangkal sunatullah akan kalimah "hubb".

Namun, keduanya menjaga rapi perasaan mereka; santun menjaga tingkah dan peri.

Hanya mengadu pada yang Maha Esa.

" Ingin hati di-satu-kan begitu.
  Biar hubungan tulus Tuhan yang jaga.
  Hingga waktunya Dia bilang: "Indeed, it's time"
  Cuma kadang, sedih sendiri karna diri tidak pantas dibanding sama Fatimah.
  Apa lagi berharap pada sa-orang "Ali"  "

Kisah ini, ter-inspirasi dari dua lagenda Islam yang di-didik Rasul Allah, Muhammad S.A.W.

Kisah ini, buat sang pencari cinta.

Kisah ini, picisan ilham dari yang Esa.

Nah, teaser bicara kasih buat kalian:

           Jika lemah dengan jarak, kuatkan dengan doa

Sigh. "Adoi lah. Nak membina anak bangsa yang menyumbang pada Islam pun payah, kan?"

"Hmm... Sekarang isunya awak confuse mana yang betul lah ni?"

Dia angguk perlahan. "Sebab satu tu, rasa tu ada bila doa pada Allah dan satu lagi, jadi exactly lepas Ibu cakap"

Dia tunduk. "Kamu tahu kan cakap Ibu selalu mulutnya masin."

"Hmm...Awak dah buat satu cara. Lagi satu cara buat tak?"

Inshaa-Allah, soon to be shared. Moga Allah redha.
__________________________________
p/s: saat manusia paling hampir dengan Tuhan adalah ketika sujud. maka, perbanyakkan bicara sama Tuhan saat dahi menyentuh tanah. (Allahummarhamna, ya Allah)

GLOSARI:
·  hubb: cinta 

No comments: