Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Thursday

Putus harap.

"Hai... Termenung panjang nampak. Ingat kat siapa tu?"

Senyum segaris. "Baca tak tweet Sofea baru ni?"

Geleng.

"Nah" dia hulurkan telefon pintar.

The scariest moment of Ramadan is when you finally realize, “it’s me, I've got no one else to blame, it really is all me"  
___  
No devils whatsoever, it's just you and your desires.

Telefon pintar bertukar tangan semula.

"Benda betul; memang creepy kalau kena dekat batang hidung sendiri. Syaitan kena ikat, tapi perangai masih tak berubah"

Senyum segaris. "Sebab tu Nabi amin-kan doa Jibril waktu naik ke mimbar, kan?* "

Angguk. "Kira siapa yang berjaya sucikan diri waktu Ramadhan ni, coolio lah kan!"

"Mmm-hmm. Betul-betul-betul (gaya Ipin) Talking about the devil, it makes me think pasal kelebihan makhluk laknatullah ni."

"Apa dia?"

"Oh, well. Just some interesting fact pasal dia; yang kadang membuatkan manusia jadi lebih teruk dari dia. Teka lah!"

"Malas. Cakap je lah"

Ketawa kecil. "Try lah teka. Activate your brain cells. C'mon!"

"Suka kan main teka-teki? Ceh!"

Ketawa nipis. 

"Alaaa.. I'm no good in guessing game. Cakap je lah"

"Hah! Clue: opposite to your behavior sekarang"

"Apa? Curiousity? Opposite to...curiousity? Err...."

Ketawa. "Idok le. Sikap putus asa lah! Syaitan never gives up. Biar lah susah mana nak lentur manusia ikut acuan dia, dia tetap usaha. Sentiasa! Selagi belum kiamat, selagi itu semangat dia tak luntur. Tak ke?"

"Ohhhh"

Tarik nafas dalam. "Sebab tu agak menyedihkan kalau manusia ni bila berhadapan dengan satu perkara yang dia tak ingini, dia putus harap. Sedangkan, Allah kan ada. Allah kan Maha Mendengar, Maha Memakbul Doa?"

"Tapi, bukan kita patut move on ke kalau benda yang kita nak tu tak dapat?"

Senyum segaris. "Tepuk dada, tanya iman. Kalau bersungguh, pasti dapat; mengikut kadar dan waktu yang Dia mahu."
_____________________________
p/s: malam ni, malam ke-23 Ramadhan 1436H. Nabi kata, "cari lah Al-Qadr di malam-malam ganjil pada akhir Ramadhan". Ayuh, sengkang mata, tadah tangan mohon pengampunan dan pembebesan dari neraka.

No comments: