Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Wednesday

Satu lagi hoii !

Suuq Tamar i.e Ladang Tamar, Madinah.
26032015M / 07051436H

Pagi tadi, telefon aku berbunyi. Tengok skrin: Mama

[Mama ; Aku]

Assalamualaikum. Haluuuu~

Waalaikumsalam.... (diam)

Helloooo?

Hmm... Hello.. Abang awak dah bertolak dah.

Oh. Bila bertolaknya?

Baru je tadi dia bertolak.

Oh... Pergi dah dia ya.... (aku tak tahu nak respond apa sebenarnya)

(Mama diam je dekat hujung talian)

Ma? 

(masih diam)

Maaa?

Sedih... Sebab dia dah tak ada rumah. (dengar suara Mama teresak dekat hujung talian)

[dalam hati: 'comelnya lah Mak aku seorang ni'] (ter-ketawa) Mama... Relax lah. Dia pergi sekejap je, Weekend still boleh balik kan.... (aku cuba untuk pujuk Mama)

(masih dengar suara esak dia sikit-sikit. [Mama cuba sedaya upaya untuk tak bagi aku dengar dia menangis sebenarnya; sebab tu dia banyak diam] ) Mama sedih sangat dia dah tak ada. 

(Aku tak tahu kenapa, but I was bursting with laughter. Mama ni comel sangat lah!) Mama, janganlah macam ni... Nur kan ada... Namo lah shedey-shedey macam ni... Chill eh... (aku cuba pujuk Mama lagi)

(tapi, dia masih diam)

Nanti, Nur balik ya... Mama namo la sedih lagi... Nur kan ada.... (dan, aku masih ketawa berdekah. entah kenapa jiwa aku umpama di-geletek) Masa ni lah 'baby' kita tu nak berdikari. Lagipun, selama ni dia duduk kat college okay je, kan...

(Mama ketawa) Hmm... Sedih lah. Awak sendiri tahu abang awak tu macam mana kan... Sekarang ni, baby besar kena transfer. Sedih lah Mama.

(ya, ketawa aku masih tak habis) Mama ni lawak lah...

(suara dia dah mula menunjukkan ada senyuman kat muka dia. [aku agak lah. feeling aku selalu kan kuat. lol] dan, Mama ketawa nipis) Babah pula tak ada rumah. Dia kena handle workshop Maths dia harini. Lagi lah Mama sedih.

Mama... Mama.. (geleng kepala) Cuba Mama tengok. Mama sibuk suruh kahwin. Tapi, ni baru kena transfer... Dah sedih macam tu. Lawak lah Mama ni. (aku sambung ketawa) Kalau Nur kahwin nanti tak tahu lah Mama macam mana. Hahahahahahahahahaha.

Hmm... Itu lah pasal. (ketawa nipis)

Ma.... Nak tahu something? Nur kena lalui satu benda yang sangat memalukan lagi.

Haa... Apa dia pula kali ni? (suara Mama kedengaran bimbang)

Nur terdial nombor orang tanpa sedar banyak kali. And, dia jadi sangat memalukan bila Nur ter-tekan nombor sama banyak kali. Dan bertambah-tambah memalukan bila nombor tu nombor lelaki. What should I do. Lepas ni, kita tak boleh whatsapp lagi... 

Lah. Awak call tu orang yang awak kenal tak?

Kenal... Tapi tak rapat lah. Nanti entah apa dia kata. Kot lah dia cakap 'gatai' nya lah budak ni. Like seriously. Memalukan sungguh, Ma. Huuuu~ Apa lah dosa Nur agaknya sampai Nur banyak kali kena macam ni. Huaaaa.... Sedih pula kita rasa. Nur nak tutup whatsapp balik. Nanti kita tak boleh whatsapp lagi...

(Mama ketawa) Tak apa lah Nur. Biarkan je lah. Mama faham perasaan awak. Mama pun banyak kali jadi macam awak. Sabar je lah... Pagi tadi, phone Mama jadi macam awak. Lepas awak message good morning tu, Mama send image pada semua anak-anak Mama. Sekali Mama tengok semua message dengan abang awak hilang. Panik Mama!

Err? Semua?

A'ah. Segala apa yang dihantar dan diterima dari abang awak, HILANG. Lagi lah kita sedih. (mula nak nangis balik)

(aku terketawa semula) Dah.. Dah... Jangan fe-feeling balik. Nur nak balik dah kan... 

Hmm... Esok awak last, kan? Habis je exam, terus balik?

Idok le terus balik, Mommy. Nur masih ada assignment yang nak kena re-do. Nur balik the next day, inshaa-Allah. Doakan Nur boleh buat dengan baik tau esok! (mata berkaca)

Hmm... Mama sentiasa doakan anak-anak Mama... Buat yang terbaik. Esok last! Do your best!

Okie, mommy. Inshaa-Allah. Bye~ Assalamualaikum.

Waalaikumsalam.
______________________
You don't choose your family. They are God's gift to you, as you are to them.
-Desmond Tutu
Maka-nya, mereka kembali berdua-an (sebelum aku menyibuk menjadi yang ketiga waktu cuti nanti. Woha!)

Ini...
Hero saya; selepas Nabi dan Abi.
...bonzer saya, orang-Arab-saya, hero saya, annoy-er (is there even such word?) saya.

Sometimes, he can be the pain in the ass. But, most of the time he is the apple of our eyes.

Dia, yang Mama sangat cinta; yang Babah sangat sayang.

     Moga baik-baik sahaja di sana.

     Jangan pernah menjauh dari Tuhan, ya.

     Innallahama'ak wa ma'ana.

     Take care, big brother! ^.^
______
p/s: maaf; akan lebih menghasilkan post umum selepas ni. 

No comments: