Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Friday

Mencari kekuatan dengan ayat 129 surah At-Taubah

Alhamdulillah,
trial against Hiap Lee (Petrol) Sdn Bhd done.
Less sleepless night(s), hopefully.? ^^
---

Berkata seorang ulama, Ibrahim Al-Khawas RA:

“Sesungguhnya ubat hati itu ada lima perkara,
maka ubatilah hati kamu dengan lima perkara tersebut.

Pertamanya, bacalah Al-Quran dengan menghayati isi kandunganya.

Kedua, mengosongkan perut dari terlalu kenyang atau berpuasa.

Ketiga, bangun (beribadat) di waktu malam.

Keempat, menghampirkan diri kepada Allah beribadat/zikirullah) di sepertiga malam dan,

Kelimanya, sentiasa bersama-sama di dalam majlis orang-orang yang soleh ”

×××


Jat, advise me.

Tentang?

Jiwa kosong.

Again?

Hmm.

Mengadu kat Dia dah?

(tunduk, diam)

Remember what I told you before?

Angguk. "Borak dengan Dia"

Buat tak?

...hmm. Aku rasa, hati aku dah keras. Aku... Dah tak dapat 'feel' tu lagi; kadang, nak borak dengan Dia pun macam..... Jat... Kau rasa aku ni layak ke untuk Dia pandang?

"He says: He forgiveth (all) save that to whom He will; Al-Quran, surah an-Nisa verse 48." Lagipun, innallaha ghafoorur raheem, kan?

(Senyum nipis)

Weh, nak masuk syurga tak ni?

Nak!

Dah tu, jangan macam ni. Dump it. IGNORE it!

It?

Buang syaitanirrojim tu! Jangan 'kawan' dengan dia lagi. Abaikan dia! Jangan biar dia main-main kan iman kau.

Aku dah buat, tapi aku rasa aku ni lemah sangat. Macam... Tak mampu nak lawan.

Kau ada Allah, kan?

Hmm..

Dah tu, buat apa kau nak layan sangat 'janji manis' musuh kau tu, musuh kita? Weh, wake your spirit up. Jangan macam ni... Susah macam mana pun, mujahadah. Allah ada kan...

...ok.

Banyak kali dah kata, kalau down, recite surah At-Taubah ayat 129, okay?

Ok. Jat...

Hmm..?

Thanks. Farah dah pass dekat aku.

(angguk) Jaga elok-elok. Lepas ni, jangan hilang lagi. 

Insha-Allah.

And, selalu-selalu buka surat cinta dari Tuhan tu. Fahami bicara Dia.

(angguk) I'll try.

Bukan cuba je. Mesti buat! Kalau tak sia-sia aku bagi dekat kau. Pastu, makin seronok lah si durjana tu bermain-main dengan iman kau.

(ketawa nipis) Insha-Allah. Jat, nak request satu benda boleh?

Hmm?

Doakan aku; untuk terus thabat atas jalan Allah. And.... agar hati aku dipenuhi dengan Allah semata. Please..? 

Insha-Allah. Kau pun sama, okay?

×××

Siapa kata nak bawa syiar Islam tu senang macam makan cupcake?

Siapa kata nak mujahadah; lawan diri sendiri, lawan bisikan syaitan tu mudah macam makan kacang putih?

Heh.

Sebab itu...kita punya Tuhan.

Dia; yang memiliki nama-nama Indah.

Allah kata dalam surah Al-Isra' :Dan serulah dengan namanya yang Maha Penyayang.

Lagipun, nak jumpa Dia, kan? J

       Wahai Allah, terima kasih.
___
p/s: Kena balance duniawi dan akhirati (bak kata Abang Ijal). Yosh!~
pp/s: benci diri sendiri bila selalu sangat manjakan diri dari bahagikan waktu sama rata antara Dia dan kerja.

No comments: