Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Sunday

Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah (dan berdoalah) kepadaNya dengan menyebut nama-nama itu, dan pulaukanlah orang-orang yang berpaling dari kebenaran dalam masa menggunakan nama-namaNya. Mereka akan mendapat balasan mengenai apa yang mereka telah kerjakan.
(Al-A'raaf 7:180)
_______

"Doakan kita"

"Doa apa?"

"Supaya Allah jaga hati kita"

Dia pandang atas bawah, pelik.

Tunduk.

"Kita rasa susah nak jaga hati sekarang ni"

"Maksudnya?"

"I've tried really hard not to think of it, but I failed. Ish! Lagha! Lagha! Benci lah!" Sigh.

"Ta'awwuz dengan Allah dah? 1"

Angguk. Dalam hati sekali lagi melafazkan, 'A'uzubillahi sami' al-alim min hamazatis syayatin wa an yahdhurun'

"Hmm... Tapi, masih tak hilang?"

Angguk.

"Mungkin itu petunjuk yang Allah cuba sampaikan, kot?"

Diam dua saat. "Tak tahu lah. Kalau petunjuk, Alhamdulillah wa syukur lillah. Kalau kita termakan tipu daya syaitan, itu yang kita takut"

Dia pegang tangan aku. "Nau'zubillahi min syarri ma khalaq. Inshaa-Allah, Allah sentiasa bersama. lagipun, bila Allah dah kata: 'Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui' , Allah tak pernah dan tak akan pernah menipu, kan? " Dia senyum. "Lagipun, jangan lupa... Allah kan pernah kata: 'Fa iza 'azamta fatawakkal 'alallah [maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya] 2"

"Dah istikharah?"

Angguk.

"Dapat jawapan tak?"

Tunduk. "Tak tahu nak kata samada itu jawapan atau tidak"

"Sebab?"

"Vague; sangat" Sigh.

"Then, jangan berhenti berdoa -sampai betul-betul yakin. Amalan nawafil lipat gandakan. Biar keputusan tu, solid di-guide oleh Dia"

Jeda.




1 Al-Quran, (Al-'Araaf:159)
2 Al-Quran, (Al-'Araaf:200)

No comments: