Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Friday

Jom fikir. :)

Dalam Al-Quran ada 114 Surah. Memandangkan Surah Taubah tiada bismillah. Maka sepatutnya ada 113 bismillah tetapi bila dikira balik ada 114 bismillah. Dalam surah manakah letaknya bismillah yang satu lagi?

_____________________________________________________________________________

Orang kata, "Setakat ni, belum pernah lagi dengar orang kata pergi sana tak best"

Oh well, it is very true indeed.

Terima kasih Allah sebab pilih kami.

Niat awal ke sana, tentu-tentu nak pulihkan iman. Ditambah pula, doa agar Izrail masuk meminang di sana. Tapi, Allah 'kata', "Belum tiba masanya"

Allah~

Siapa tak seronok jika dipinang Izrail di bumi anbiya'?

Tapi, Allah masih tak izin; Allah tak benarkan lagi Izrail bertanya khabar.

In fact, Allah buat plot twist. Never do I expect such things.

Sungguh. Allah itu Maha Baik. What can I say more?

Ini, kisah saya.

  -----

"Nur, menung panjang nampak?" tegur dia.

Senyum. "Rindu. Tak sabar rasanya nak pergi sana"

Senyum. "Jealous-nya kita dengan awak... Doakan kita dapat ke sana juga ya"

"Inshaa-Allah. Satu hari nanti, Allah panggil awak pula"

Grins. "Hehee... Kita doakan awak selamat pergi selamat balik ya"

Tunduk. "Sebenarnya, indah sangat kalau destinasi yang kita nak tuju ni destinasi terakhir kita dekat alam ni." Senyum segaris. "Kalau lah Allah 'terima' kita dekat sana, bahagianya ya Rabb"

"Hish! Tengok tu, cakap bukan-bukan lagi. Boleh tak jangan nak merepek?"

Pandang muka lembut dia. "Kita cuma tak nak jadi fitnah pada Islam. Kita takut sangat kita calitkan daki pada Islam. Kita takut sangat Allah tak redha, Nabi tak sayang"

"Mana awak tahu awak jadi fitnah pada Islam?"

Aku pandang dia. Wajah dia, manis sungguh. Terima kasih Allah sebab hadiahkan kawan secantik ini.

"Becoming a person diagnosed with high level of anxiety and insecurities have more tendencies to be labelled as one, awak" Tarik nafas dalam. "What more with that 'illness', lagi membesarkan peluang untuk terjatuh ke dalam kancah itu buat kita. You get what I mean kan."

Jeda. Dia tahu apa yang aku lalui selama ini. Dan dia juga tahu kisah mama bawa aku berubat. Dia tahu kisah aku.

"I never wanted to become one. In fact, it has never been my wish. Tapi, ini bahagian kita" Sigh. "Like it or not, it's my duty to fight. Cuma, ter-kadang rasa tak larat tu selalu menyinggah"

Dia diam.

"Dan, hanya dengan mengingati mati, hati kita tenang. Sebab kita rindu Allah sangat-sangat. Kita sayang Allah sangat-sangat. Dan, kita rindu Nabi. Truth be told, I find solace in remembering death and meeting Him"

Waktu tu, mata aku mula berkaca. Aku, rindu kekasih aku bagai nak rak. Demi Allah.

   -----

No comments: