Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Saturday

Seperti biasa, usai kelas phone yang dicapai dahulu; ada message.

Salam. Akak, apa khabar? ^.^
-Mudin

Mudin... Dia, Allah 'hadiah' kan dengan GERD -gastroesophageal reflux disease. 

Baru usai pembedahan Januari lalu.

Bila dia yang message tanya khabar aku dulu, rasa macam humongous boulder hempap atas kepala.

Serious! Aku malu. Mana Islam dalam diri? Pesakit tanya khabat kepada yang sihat? Allahu~ T.T

Mudin... mengadu pembedahan dia tidak sukses. Ada side effect yang dia terpaksa hadapi.

Antara curhat yang dia luahkan dekat aku:

"Rindu nya nak baca Quran. Sekarang ni tak boleh keluarkan banyak suara dah; kesan operation haritu"

dan

"Lama nya tak jadi imam. Rindu...."

Waktu aku baca, mata aku mula masuk habuk. Waktu tu...semua perasaan bercampur baur -malu, sedih, simpati, cemburu.

Allahu~

Kalau lah buku pahala tu boleh nampak macam buku bank, mesti banyak dah pahala yang dia kumpul, kan?

Dia, Allah beri sakit lepas sakit.

*kesat air mata*

Biar sudah berubat, makin galak pula kesakitannya.

Satu keadaan yang kadang (mungkin) membawa kita mempersoalkan taqdir Tuhan.

Satu keadaan yang kadang membuatkan kita lupa akan Rahman-nyaTuhan.

Aku, faham perasaan itu.

Perit.

Lagi-lagi bila tali Allah yang kita pegang, mula kita loose-kan genggamannya; hati kita tawar, jasad kita lelah, mental kita letih.

Allahu~

Waktu itu, waktu kita paling harapkan mereka yang kita sayang tidak tinggalkan kita walau seburuk mana kita berubah.

Dan, saat itu... Saat kita ingin menjadi pengemis tegar, mengharap simpati dan belas orang-orang mendoakan kita.

Allahu~

Moga Allah lindungi kita.

Thabbit fi diinillah~


No comments: