Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Thursday

Surah Al-Humazah.

A: Kalau stress, luah je lah. Apa guna nya kawan, kan?

B: (senyum) Oh well. Selagi orang boleh tahan orang tahan kot. Lagipun, sudah menjadi fitrah makhluq ada baik buruknya. Tak perlu kot nak jaja buruk orang?

B: Err? Dan, menjadi fitrah manusia juga untuk meluahkan dari memendam. Bukan ke? And, bukan jaja tu macam tak pasal-pasal je kau cerita buruk orang? Ke ana yang silap?

A: Hmm-hmm. (angguk) Tak kata pun yang meluahkan tu salah. Cuma itulah.. Manusia ni, bila meluahkan kadang tersilap cara, kot? Entah lah. (angkat bahu)

B: Err? Maksud?

A: Hmm. Entah lah. Orang rasa, manusia ni bila buruk orang laju je nak luah. Effort untuk tolong dan perbetulkan orang tu tak ada pun. And, don't you think bila kita bercerita satu benda buruk pada orang; say, you cerita benda yang you tak suka tentang C pada D. Tak ke D akan involuntarily create satu sangkaan pada C -yang lazimnya buruk lah kan. You see, nobody has the effort to help C tapi sibuk nak cerita buruk dia dekat orang. I mean.... Elok ke macam tu?

B: ....

A: Entah lah. Orang tak tahu kalau orang je fikir macam ni. Tapi, up till now, I'm with the notion "Kau belum cukup baik lagi nak cerita buruk pasal orang tu. Lupakan je lah hajat nak cerita pasal dia kat orang"

_____

Dapat teguran. Terima kasih buat yang mengingatkan tentang luahan dan umpatan. Okay. Skill kena polish lagi. Sorry. But, I hope you still get the gist. 

p/s: tadabbur surah Al-Humazah, yuk!


No comments: