Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Saturday

Why do we tend to remember the nasty stuff more?

"kenapa aku tak pernah dengar ayat macam, “J tu baik gila, semester lepas dia volunteer kat rumah orang tua.”

(Kalau ada pun mesti tak ada sambutan. Terus ada orang tukar topik.)

Tapi selalu dengar,

“S tu tah apa-apa. Last night she got so drunk and flashed all the guys her boobs.”

(Mendapat sambutan hangat.)

Anyway, macam tulah. Bila orang baik yang kita tak berapa rapat sangat dengan meninggal, kita cakap, “he was a nice guy”. Bila yang outrageous dan liar ni meninggal, kita cakap, “he was so full of life”.

Yang membawa kepada satu lagi soalan- apa maksud ‘ada life’? Kenapa kalau ada orang letak gambar party semua, kita cakap mereka “full of life”? Selebriti semua “full of life, full of glitter”? Kenapa kita kata mereka yang devote their life to their work; katalah seorang doktor, yang dulunya pelajar tekun dan kemudian bekerja, on call 24 jam dan buat research pasal kanser dalam masa lapangnya tu tak ada life? Social life= life as a whole?

We live in a very superficial world.

Aku mula pikir bahawa ramai di antara kita yang berfikir hidup untuk menyumbangkan kepada kebaikan masyarakat itu tak dikira sebagai hidup. Mereka yang hidup untuk diri sendiri itu dikatakan mempunyai kehidupan. 

Dan kenapa kalau orang yang baik kalau buat jahat sekali, orang ingat sampai bila-bila? Why do we tend to remember the nasty stuff more? Yang baik tu tak memberi impak besar ke? Selama ni orang buat baik, kita ambil for granted ke? "
-Magenta

No comments: