Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Friday

Setempek lagi kena.

Antara dapat-an Daurah ''Ahli Ibadah yang Bermain-main'' [211113] :

Jangan rigid-kan diri kita dengan bidang yang kita ambil sahaja, seharusnya, sebagai khaliftullah, kita harus kuasai bidang lain juga. Menjadi khalifah itu haruslah secara keseluruhan. Kata, nak jadi hebat macam Imam Syafi'e dan ulama'-ulama' muktabar yang lain? Kata, nak jadi Mukmin professional? Kata, nak masuk syurga?

Pertolongan Allah pun jangan dilupa. Kita sentiasa perlukan dan tagihkan pertolongan Allah S.W.T. Tapi, perlu ingat juga yang kita ni perlukan sebab untuk dapatkan pertolongan Allah. Jadi, jangan lah duduk goyang kaki sambil ber'zikir' dekat cellphone, luah perasaan dekat social network; lepas tu harap Allah tolong kita. Pengharapan yang sebenar-benarnya entah ke mana, adab entah ke mana. -.-"

×××

Selingan. (no, it did not happened at the D)

"Nur! Nur! Nur!"

"Yang kau menjerit macam aku jauh sepuluh batu tu dah kenapa?"

"No no no no, don't punk with my heart"

*Angkat kening*

*sengih sengih*

"Yang kamu ni... Dah senyum-senyum tu kenapa?"

"You smile, I smile~"

Mereka ketawa.

"Terbaik ah, Lia!"

"Well~"

"Sep atas angin! Sep atas angin!" 

Buat muka tak ada perasaan. "Amende lah korang ni" Sumbat semula earphone ke telinga.

Ketawa masih bersisa. "Hahaa. Merajuk ke cik kak?"

"Takde masa nak merajuk"

"Iyolah tu..."

"Weh, jangan usik dia lagi lah. Nanti dia nangis, payah" Sengih. "Adik manis tengah dengar apa tu?"

"Love is in the air, JPY"

"Dengar lagi lagu macam tu..! Mana lah otak tak kering je sepanjang masa. Dah tak yah dengar lagu tu lagi" Ipod yang diletak atas meja diambil dan dipadamkan.

"Kau ni dah kenapa?"

"Kenapa apa? Kau patut bersyukur aku selamatkan kau. Aku tak suka lah kawan aku kena tipu hidup-hidup"

"Lahaiii~ Tipu apa pula ni?"

"Love is in the air... love is in the air.... Tak ke menipu namanya tu.?! How can love be in the air? Oxygen, carbon dioxide, water vapor and nitrogen are in the air!"

Facepalm. "Paan, kau makan ubat tak hari ni?"
×××

p/s : kadang, kena lupakan sekejap legal jargon; baru hidup ni bermakna. eh?
pp/s : rupanya, Allah masih sayangkan aku; sebab tu asyik ter'tampar' je kebelakangan ni.
________________________________________________________________________________

Quranic verse to ponder upon, ( 2 : 153 ) :
"O ye who believe! Seek help in steadfastness and prayer. Lo! Allah is with the steadfast. (153)"



No comments: