Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Tuesday

He heareth

"Rukun puasa ada berapa?"
"Dua; niat dan menahan diri dari perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari"
"Oh... Kalau tak cukup rukun kira tak sah lah?"
"Kalau tak cukup rukun, rosak lah puasa dia. Tak sah le. Sama macam solat. Ada 13 rukun, kalau tak cukup confirm tak sah"
"Oh... Sama lah macam rukun Islam kan? Kalau tak solat tak sah le."
"Hmm.."
#Copy paste (lupa dah source dari mana)

×××

0714H ; 12112013

-bunyi telefon-

"Aaaaaassalamualaikum. Kom apa? Kombat! Bat apa? Batman! Haa. Awat tepon pepagi ni?"

"Waalaikumsalam. Che A!!! Ada good news nak share kat hang!"

"Good news pa? Excited semacam ja"

"After 25 years, Che A! After 25 years! Baru semalam depa jadi orang Islam"

"Muallaf mana yang hampa ajak masuk Islam pulak kali ni?"

" 'Muallaf'  mana lagi, Abang Kay la! Subhanallah, happy nya Che A! Lama kami tunggu, Alhamdulillah sangat Che A. Allah makbulkan doa kita."

"Awat? Dia buat pa?"

"Dia solat Che A! Terkejut gak kami tengok dia solat. Selalu tu liat! Subhanallah. Kami buat sujud syukur kot. Happy gila tengok dia solat!"

"Macam mana tau dia solat? Sapa cakap?"

"Takdak sapa cakap. Kami nampak sendiri. Semalam, kami pi bilik Ya sebab nampak lampu terbuka jadi nak tutup la. Pahtu, bila kami tolak pintu tengok dia tengah solat. Allahuakbar. Gembiranya hati kami...."

"Alhamdulillah, mudah-mudahan kekal la naa"

"Alhamdulillah. Tu laa. Jangan putus doa tau! Biaq doa kita sentiasa gegarkan arasy nun agar dia istiqamah. Amin"

________________________________________

Al-Quran; ( 2 : 186 )

No comments: