Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Tuesday

( 49 : 13)

You can't find 'F-R-I-E-N-D-S-H-I-P' in school syllabus;
for it is not something you get from school.

Che A, manusia ni macam-macam kan?

Macam-macam?

A'ah. Macam-macam jenis, macam-macam ragam. Kan?

(angkat kening sebelah) Kenapa tiba-tiba ni?

(senyum) Tak ada apa. Saja cakap sebab tadi terbaca ayat 13, surah Al-Hujurat.

Oh, Aini rasa apa ibrah* yang Aini dapat dari ayat tu?

Hmm...Dalam hidup ni, tak kira kita independent macam mana pun, kita masih perlukan orang; sebab itu sunatullah. Allah suruh kita berkenal-kenalan dengan orang lain, mengembang biakkan ukhuwwah.

Oh... Lagi?

Lagi... Kita kena lah terima orang yang berbeza dengan kita and jangan expect orang untuk ikut kepala kita je. Kalau kita tak habis-habis harap orang ikut kepala kita, sampai ke sudah lah hati tu bengkak je, tak ke?

(angguk-angguk kepala)

And...... Hati tu mestilah lah sentiasa terbuka untuk terima kelebihan dan kekurangan orang lain. Lapangkan dada bila kita tak suka dengan kelemahan orang sebab kita mungkin tak sedar yang kita sendiri pun ada perangai atau kelemahan tu. Well, that's what I get lah after reading the verse.

(senyum)

Kalau Che A  pula? What say you?

Hmm... Lebih kurang je kot pandangan dengan Aini. Cuma bila kamu timbulkan pasal silaturahim ni, Che A jadi terfikir satu benda; that is kenapa Allah temukan orang-orang yang tertentu dalam hidup kita. Kenapa Allah tak temukan kita dengan sebahagian yang lain.

Kenapa?

To me, ada dua sebab kenapa Allah temukan dengan orang yang tertentu; sama ada orang tu akan mengubah kita atau kita yang mengubah dia.

Err... Tak faham. Bukan yang mengubah manusia tu Allah ke?

BJMS_RL : 081013/1508
____________________________________________________
*ibrah (عبرة) = pengajaran