Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Monday

Merajuk dengan Tuhan #4

Merajuk dengan Tuhan
Merajuk dengan Tuhan #2
Merajuk dengan Tuhan #3
___

“I… I didn’t mean to. Everything is just too hard. The world that revolves around me feels too heavy upon my shoulder. I’m exhausted.... And... I.. I just feel like vanishing into thin air. Kenapa Allah uji aku macam ni?”

“Like I said, sebab Dia tahu kau mampu [1]. Tugas kau cuma perlu meyakini keyakinan yang Dia dah berikan. Strive for the best. Lagipun, ujian Allah tu mesti lah sesuai dengan tempat dan orangnya kan. Say, budak university disuruh jawab periksa Mathematics darjah dua, sesuai ke tak?”

(ketawa nipis sambil mengelap air mata dengan belakang tangan) Thanks.

(memeluk bahu kawannya) “Don’t thank me, thank Him”

(senyum segaris) “Thank Him and thank you, fair enough?”

(senyum) “I need you to promise me you won't let small issues to occupy most of your heart, time and thoughts”

“Promise”

“And to always ask from Him; bukannya cepat sangat nak kibar bendera putih”

“Promise”

“And….promise me you won’t spill such words indicating how frustrated you are with God –in any possible way, ever! Promise?!”

“Iye… Promise.”

“Good.! Sebab orang kafir je yang putus asa dengan rahmat Tuhan [2]. Kau kena selalu ingat, with the love of Allah,you should be strong. Wipe your tears, and start a new life. InsyaAllah there will always be a way. Once you put your trust in HIM, what people say, won't bring you down, kan?”

“Aite”

“Dan……. *drum rolls*”

“Dan….?”

“Dan kita memang orang biasa-biasa. Tapi, hati kita haruslah luar biasa…. kan?”

(senyum)

 “Anyway, kau nak tahu kenapa dalam hidup ni, Allah pertemukan kita dengan orang-orang tertentu?”

“Kenapa?”

“Ada dua sebab; first, sama ada kau akan mengubah dia atau second, dia yang akan mengubah kau”

2116; 030613; BJMS_RL




[1] Al-Quran, (2 : 286)
[2] Al-Quran, (12 : 87)


6 comments:

Nur Syahirah said...

nice one :) keep it up.

Nur said...

Thanks, insya-Allah. :)

cIK aRD said...

awk sesuai buat novel....huhuuh ayat cantik

Nur said...

Allahu Allah. Sekadar mencoret ilham dari Tuhan. Doakan lah Allah bagi saya ilham untuk menulis :)

cIK aRD said...

aamin....suke bace dialog...tulis ler lg acam nih...ngee

Nur said...

Insya-Allah, cIK aRD. ^.^