Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Friday

Merajuk dengan Tuhan #2

Merajuk dengan Tuhan

___

(geleng kepala) “Kadang-kadang aku kesian dengan kau weh. Tapi, kadang-kadang aku rasa kau ni memang patut kena sembur je ‘Padan lah dengan muka hang!’ ”

“Hak alaa dia ni. Back off kalau kau nak sakitkan hati aku!”

“Eh? Marah pula? Orang nak sedarkan dia, dia marah kita balik?”

“What? Trying to be a psychologist la sekarang? Nak guna reverse psych? Forget it. I don’t need any psychologist yang berlagak pandai as if dia tahu everything. You don’t understand anything and you can’t. You just can't sebab engkau memang tak akan pernah faham. So, stop talking like you know everything!”

“Dah sudah…” (mengeluh perlahan) “Yes, aku memang tak faham dan aku memang tak akan faham. Tapi sekurang-kurangnya aku sedar yang manusia ni bukan Tuhan, tapi sentiasa tak sedar diri nak berlagak jadi Tuhan. Manusia ni dah dibagi dengan tugas sendiri tapi masih berebut nak tugas Tuhan. Manusia ni dah banyak kali dibagi warning jangan kawan dengan musuh, tapi dengan musuh itu jugalah yang dijadikannya best friend”

“Huh?”

“Well, hakikat apa.?”

“Clarify”

“Ya lah. Sedangkan kata-kata Tuhan pun ramai yang tak ikut, kita nak mengharap orang dengar kata-kata kita. Sedangkan suruhan Tuhan pun orang langgar, ni pula kita expect orang dengar cakap kita. And, sedangkan segala kebaikan Tuhan bagi pada manusia pun dibalas dengan najis, ini kita pula yang demand nak orang balas dengan permata. Lepas tu dok sibuk menyalahkan Tuhan itu ini. Who are we sebenarnya? Siapa Tuhan siapa manusia sebenarnya sekarang ni?”

(diam membisu)

“Heh. What to do.? Dah namanya manusia kan.? Tak habis-habis berlagak macam Tuhan. Dah tu, tak sedar diri yang sebenarnya selama ni  ber-bestfriend kan syaitan”

“Best friend kan syaitan?”

“Yup. Merungut tak tentu hala. Mengeluh tak sudah sudah. Dah tu, sampai nak putus asa segala bagai. Tu semua sebenarnya siapa yang suka? Tak ke si setan tu yang dok hoorah hoorey kalau manusia jadi macam tu? Tak ke itu dah indirectly menunjukkan yang manusia tu sebenarnya ber-best friend kan setan durjana tu –simply by doing what he loves and not what He loves?”

(merenung lantai) “But, this is too much… And I've tried... I've tried hard... Tapi things are not getting any better pun.”

“How much is ‘too much’? Okay. Macam ni lah. Meh aku tanya satu soalan kat kau. Just one simple question. Kau ni Islam ke tak?”


“Weh! Mulut jangan lancang sangat weh! Seburuk-buruk aku, tak pernah aku sembah benda lain selain Allah. Agak-agak lah kot ya pun! Kang ada gak yang kena chokeslam kang!”

...bersambung

p/s : selak al-kahfi dah?

No comments: