Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Friday

الدعاء سلاح المؤمن

Awak! Awak! Awak tahu tak....? Kat dunia ni ada magic!

Ceh! Mana ada magic... Itu silap mata je lah.. 

Betul awak.... Kita tak tipu... 

Ish.. Banyak sangat tengok movie lah awak ni! 

Ada... Ibu kita kata... Mukmin dengan Muslim je ada kelebihan ni...

Ya ke...?

Kalau tak percaya, cuba tadah tangan minta apa yang awak nak. Tapi, awak mesti confident lah... Mesti yakin! Kalau tak magic tu lemau.

_______

الدعاء سلاح المؤمن
[Du'a senjata mukmin]

وَقَالَ رَبُّڪُمُ ٱدۡعُونِىٓ أَسۡتَجِبۡ لَكُمۡۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَسۡتَكۡبِرُونَ عَنۡ عِبَادَتِى سَيَدۡخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ (٦٠
Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong dan takbur daripada beribadat dan berdoa kepada-Ku, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina." (60)
[Surah Ghaffir]

Sabda Rasulallah Saw:
“Tidak ada seorang muslim yang berdoa melainkan akan dikabulkan, ada kalanya disegerakan didunia, ada kalanya disimpankannya untuknya di akhirat. Dan ada kalanya digunakan untuk menghapuskan dosa-dosanya sesuai dengan kadar doa yang ia ucapkan selama ia tidak berdoa untuk dosa atau memutuskan tali persaudaraan”.

Dan beliaupun bersabda:
“Nanti pada hari kiamat Allah Swt akan memperlihatkan setiap doa yang dipanjatkan oleh setiap orang sewaktu di dunia yang tidak Allah kabulkan, dimana Allah berfirman: Hambaku, pada suatu hari kamu memanjatkan doa kepadaku, namun Aku tahan doamu itu, maka inilah pahala sebagai pengganti doamu itu”. Orang yang berdoa itu terus menerus diberi pahala sehingga ia berharap kiranya semua doanya itu hanya dibalas di akhirat saja dan tidak diberikan di dunia”.
Doa itu melengkapi amal kebajikan sebagaimana garam melengkapi makanan.
-Abu Dzar al-Ghifari
 
_______ 

 Hebat kan mukmin? Hebat kan muslim? Tak percaya? Ce try.

p/s : hari ni penghulu segala hari. Jom baca doa dan surah Al-Kahfi. ^.^ Oh, jangan lupa selawat!




No comments: