Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Friday

Usrah B.J 040313

Saya nak share something. Macam kisah kura-kura dengan arnab tadi. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Kita cuma perlu memanfaatkan kelebihan kita dengan cara yang sepatutnya. Apa yang saya cuba nak relate dekat sini ialah setiap orang Allah kurniakan dengan kelebihan yang berbeza. Contohnya, ada kawan kita dia memang sangat awesome dalam pelajaran. Kadang-kadang kita pun iri sebab dia kadang tak belajar pun, tak hardworking pun macam kita, tapi dia punya result lagi gempak dari kita. Tapi, that doesn't mean kita tak ada kelebihan. Allah mungkin bagi kelebihan kita dekat benda lain. For example, mungkin kita punya leadership skill lebih menyerlah. Jadi, kita kena memanfaatkan kelebihan itu sebaiknya and bukan jadi down disebabkan kekurangan kita. 
-Nazzatul Alia

Akak nak share satu benda yang sangat berkait dengan apa yang Naza kata. Macam akak kat sekolah dulu, ada seorang kawan akak -classmate akak. Kiranya dia ni memang rapatlah dengan akak. Dia ni memang seorang yang sangat rajin. Selalu buat latihan, selalu baca buku, selalu bertanya. Memang dia ni rajin lah. Yang akak ni.... Jangan cakaplah. Memang malas. Baca pun sambil lewa.. Last-last minute baru nak prepare. Tapi, Alhamdulillah... Allah bantu akak dalam periksa. Tak tahulah sama ada itu kelebihan atau Allah nak bagi ujian. Tapi, so far memang result tu memuaskan lah. Yang dia pula, result biasa-biasa je padahal dia usaha banyak dah. Sekali satu hari tu, ustazah akak kata "Ingat! Allah tak tengok pada result kita. Allah tengok pada usaha kita" Waktu tu, memang tertampar juga lah. Sebab kawan akak usaha tapi Allah uji dia macam tu... Akak ni... Apa lah sangat yang akak usahakan. Waktu malu... Malu sangat... Sebab dia ada 'bekal'... Akak ni....
-Aisyah Zulkifli

p/s : bekal awak dah banyak?

No comments: