Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Thursday

Wanita

551719_422142891159516_2060826693_n_large
Tengok TV, tengok signboard, tengok majalah, di mana-mana ada gambar wanita. Iklan yang takde kaitan pun guna wanita sebagai model. Iklan kucing, ada wanita. Iklan kereta, ada wanita. Sebab apa? Sebab wanita ini dieksploitasi sebagai objek seksual.
-.-
Apa pandangan golongan Feminist pada wanita?
'A Muslim woman covers from head to toe to devote herself to her man'
Betul ke? Tak marah ke dengan statement tu? Mungkin kita tak rasa apa-apa kerana kita juga beranggapan benda yang sama. Berlambak-lambak suara manusia yang mengatakan,
'saya tutup aurat sebab aurat saya hanya untuk suami saya' ♥
Alala. Sweet bukan? Tapi, salah salah salah tanggapan itu. Kita bukan tutup aurat untuk suami kita. Kita tutup aurat untuk Tuhan kita. Untuk Allah!
Kadang-kadang, kita buat perintah Allah tu secara membuta-tuli. Sebab orang lain buat, kita buat. Kita tahu surah mana yang Allah perintahkan pakai tudung? Surah mana yang Allah perintahkan untuk kita solat? Surah mana yang Allah perintahkan untuk taat pada suami? Recheck balik diri.
Berdakwah- Perlu atau tidak?
Kita semua adalah promoter. Tidak kira lelaki atau perempuan. Produk kita adalah islam. Dakwah kita tidak bermusim seperti buah durian. Tidak kira tempat juga. Di mana-mana kita berada, kita wajib berdakwah. Tapi, kalau kita sendiri tidak bangga dengan produk kita, bagaimana kita nak yakinkan orang lain untuk cuba produk kita bukan?
Agama kita sedang tenat. Statistik menunjukkan, setiap minit;
380 wanita mengandung.
50% daripada jumlah ini mengandung tanpa dirancang.
40 wanita melakukan pengguguran secara tidak selamat.
Dan banyak lagi statistik yang boleh kita tengok di media. Tidak kesiankah kita pada agama kita?
Cukuplah sisters. Cukuplah kita diam.'
- Dr Harlina
Random quote :

Tell me what is more liberating. Being judged on the length of your skirt and the size of your cosmetically enhanced breasts, or being judged on your character, mind and intelligence?
-Yvonne Ridley

No comments: