Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Thursday

Nak kahwin sangat kan? Haa. Kahwin la hang!

"If you love a girl; do not approach her, approach her wali"

Hari tu pergi kenduri kahwin anak best friend Abah. Oleh sebab banyak sangat terima jemputan kahwin, maklong pun sibuk bercakap pasal jodoh anak beliau. Abang pun selalu membawa pujaan hatinya ke rumah untuk beramah mesra dengan kami sekeluarga, entah kenapa di waktu angin bertiup sepoi-sepoi language dek kipas yang berputar, tiba-tiba Bonda tercinta menebak saya dengan soalan cepu cemas beliau. 

Bonda ; Nur

Nur nak kahwin?

Mesti lah. Siapa yang tak nak kahwin?

Kalau orang yang tak kenal nak masuk meminang, Nur nak?

Haa? Kalau Mama kenalkan, terima je kot? Kalau dah jodoh?

Walau rupa dia tak seberapa, kadang tengok macam Jibek, atau dapat yang tua kerepot?

Erk.? Kalau kuat pegangannya pada agama Allah, kenapa tidak?

Kalau gitu, nanti Mama kenalkan dengan seorang lelaki kat Nur nak?

-.-" *terkesima , terus kelu nak jawab apa*

Haa!! Tak ke cemas dan semput semput gedik bila dengar soalan tulus dari mulut ibu yang bertanya sambil bibir mengukir senyuman mbek-mbek? Dah sudah..... Mulalah tersipu malu , tergedik-gedik fikir apa ke hal lah Mak aku sorang ni. Tapi, yang pasti... Tulus kudus jujur saya katakan dari seketul organ yang membawa beribu maklumat , yang mengawal segala tindak tanduk dan perasaan , yang mempunyai berbillion neuron, sebenarnya........sebenarnya.........sebenarnya.............SAYA TAKUT LAH NAK KAHWIN! Bercinta pun tak pernah, inikan pula kahwin. :(

9 comments:

Nurul said...

Woah, that's fast. Tapi, tapi, tapi dengan cara itu, selamatkan diri daripada dosa cinta sebelum kahwin la kan? >.<

Tapi, berdebar kot, nak kahwin. *tak pernah rasa, tapi bayangkan je*

zahrATUL_shITA said...

ngaaaaaaaaaaaaaa ~~ hahaha cepat la kawen cpt la kawen haha sengalll x

a.i said...

wow amirah.....kamu da nk kawen....hahaha
nnti knalkan "pk ck" tersebut kat ktorang ek...hehe

Raden said...

boipren ku sudah pon approach wali ku..waahhh...nak kawen nye puuunnnn...haha..xsabo!

admin said...

Nurul : That's why! It's not like I'm in the late 20's ke apa kan. Baru nak jejak kot. -.-" ahaa! betul betul! berdebar macam nak luruh jantung. takut lah nak pegang tanggungjawab. :(

masitah : hahaa. kamu kahwin dulu mahu? :p

admin said...

Dieb : choiii! Idok le. Tak tahu kenap diorang sibuk sangat matchmaking me dengan someone. :( baru menginjak 20 je kot. -.-"

Nadia : ahaa! tak sabo? nanti kahwin jangan jumpa jemput okayy! :)

admin said...

Nadia : jangan jumpa jemput pun boleh! hahahaha. *blushing* jangan *lupa :P

a.i said...

alaaa....amirah...dah mak yg matchingkan...tu la yg terbaik...
u know, khamis lepas kte g talk entitle "my mr.right"...speaker dy pasangan suami isteri...best!!!
rasa cam nk balik umah cakap kat mak "mk,sy mahu kawen!"...hehe

admin said...

Dieb : huaaaa~ hadoii. tak tahu nak kata macam mana. nak kahwin tapi takut. tanggungjawab nanti macam mana lah nak pikul. tak tahu resdy ke tak. :(