Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Sunday

Hey, kamu! Dengar sini!


Let it burn!

Hey perempuan, kamu ingat kamu cantik?

Tidak, sebab itu kamu pakai makeup.

Hey perempuan, kamu ingat kamu menarik?
Tidak, sebab itu kamu jadi fashion victim.

Hey perempuan, kamu ingat kamu cun?
Tidak, sebab itu kamu buat muka.

Nak beli baju baru, kena guna duit.

Nak beli kasut baru, kena guna duit.

Nak beli makeup kena guna duit.

Nak beli beauty products kena guna duit.

Haihh. Betul lah.

Kasihan kamu. Duit berhabis di situ sahaja.

Hasilnya? Tidak seperti yang diharapkan.

Haih. Kasihan sungguh, kamu perempuan.

Susahkan jadi perempuan?

Masalahnya sekarang, buat apa nak susahkan diri?

Sebab kamu tak cantik lah lelaki tertawan.

Sebab kamu tak menarik lah lelaki tertarik.

Sebab kamu tak cun lah lelaki tergoda.

Jadi, buat apa perhabis duit untuk semua itu?

Perhiaskan dalaman kan lagi bagus?

Imam Syafie Ghazalli kata : Wajah itu lambangnya pada hati. Jika hati bersih dan suci, maka sinarnya akan timbul pada wajah.

Kalau luaran, tidak kira kamu buat bagaimanapun, tetap akan jadi hodoh.

Kecantikan luaran kan tidak pernah kekal.

So, apa lagi?

Moh ambil wudhu', berseri lah muka tu.

Moh baca Quran, bersinar lah wajah tu.

Moh amar ma'ruf nahi munkar, bahagialah hidup tu.

p/s : eh, saya pun perempuan lah. Ngoii~ Jadi, sama-sama lah kita ambil yang jernih, buang yang keruh, ya. ;)

No comments: