Disclaimer : Bak kata Juria Afina: "This is not a revelation, this is just a piece of my brain"
Simply put, dalam setiap penulisan ada FIKSI dan BUKAN FIKSI nya. Kalau terasa, tanggung sendiri :)

#You might find yourself in my writing(s), that's how I acknowledge your presence in my Qalb.

Wednesday

Macam-macam.

Tumblr


Situasi 1

Lokasi : KL Sentral
Watak : D , M , RL , abang cashier (C)

M : Nah, belikan untuk kita sekali. *menghulurkan wang*

D : Ok, RL belikan. Nah *memberikan duit kepadaku*

RL : *berjalan menuju ke kaunter tiket* Assalamualaikum. *senyum* Hmm... Tiket ke gombak.. Hmm.. *memandang D dan M* tiga eh. Nah *memberi duit kepadanya*

C : Berapa dik? *senyum*

RL : *senyum* 3. Satu RM2.40 an? *mengasingkan kepada tiga set rm2.40* Nah.

C : Berapa ni dik? *sengih*


RL : Erk.? Hmm.. RM2.40 tiga lah. Hehee....

C : *senyum dan ketawa kecil* RM2.40 tiga eh? Berapa tu dik?

RL : Alamak. Saya malas lah nak kira. Kejap eh. *kira-kira*

C : *senyum dan ketawa kecil lagi*

RL : Haa.. Tu lah. Banyak ni lah. Hehee. *cakap tanpa memberikan jumlah*

C : *sengih* Hmm.. RM7.20 ye.

RL : Haa! Betul-betul! Rm7.20. Hehee.... *sengih*

C : *menyerahkan tiket*

RL : Terima kasih. *baru melangkah setapak untuk beredar dan.......*

C : Eh, dik! Kejap! Ni betul ke RM7.20. Kejap eh.

RL : *bermonolog di dalam hati: oh, apakah? bukan ke dah asing tiga bahagian tadi?* Betul... Tak tipuu! Betulll.... *buat muka kesian*

C : *ketawasorang-sorang* Hmm.. Ye ye.

Situasi 2

Lokasi : Dalam bas di pintu masuk utama UIA, Gombak.
Watak : D , M , RL , pakguard 1 , 2 , 3 (G1 , 2 , 3)

G1 : *tanya pada M* Pass mana? Tolong tunjukkan pass.

M : Erk? Pass? Takde. Saya sebenarnya datang nak jumpa kawan.

G1 : Jumpa kawan?

M : A'ah. Saya datang dengan diorang. *tunjuk ke arah D dan RL*

G1 : Jadi, takde pass lah ni? Turun! Turun! Pergi ambil pass dekat postguard.
*kami pun dengan muka tebalnya turun bas dan menuju ke postguard*

G2 : Tolong bagi I/C ye dik.

*kami pun serahkanlah I/C*

G3 : Kejap. Ni nak pergi mana ni? *intonasi garang*

Kami : Library.

G3 : Library? Student mana ni? U mana?

D : Kitorang dari CFS.

G3 : CFS? Pulang balik pas tu. Pulang balik! *intonasi masih garang so, dengan perasaan takutnya, kami pun pulangkanlah pass visitor itu*

G3 : Lain kali, bagi je matric card tu. Haihh.. Awak ni.... UIA dengan UIA takpe. Kalau U lain yang tak boleh.

Kami : Oh, ye ke? Okayy..

RL : *terasa diri sendiri lame gila*

Situasi 3

Lokasi : Stesen LRT Gombak (Terminal Putra)
Watak : RL , kakak cashier (kc) dan abang cashier (ac)

RL : Assalamualaikum, kak... Hmmm.... *fikir jap* nak tiket ke....... hmm....

KC : Waalaikumsalam. Tiket ke mana, dik?

RL : *senyum setelah berjaya menyusun kata* Ke Gombak. Haa!! Ke Gombak. RM2.40 kan?

KC dan AC : *melihat daku dengan muka aneh*

KC : Dah sampai dah dik.

RL : Huh? Dah sampai? *terdiam sebentar dan mencari papan tanda kemudian melihat papan tanda yang bertulis : GOMBAK*

RL : *bermonolog : oh, shoot! Malunyaaa!* Eh, silap! Silap! Adoyaii~ Ke KL Sentral lah kak. *ketawa sebab nak cover*

AC : *sengih-sengih*

RL : hehee. Sorry ye kak. Tak tahu lah apa jadi hari ni. Ke KL Sentral ye kak. *sengih malu*

KC : Oh, ke situ. *sengih-sengih cuba untuk menahan ketawa*

AC : *mula ketawa sebab tak tertahan lagi*

RL : *ketawa cover lagi* Heheee. Sorry eh kak. Hari ni satu hari saya bengong. Tak tahu lah kenapa. Hehee.

KC : Takpe-takpe. *bagi tiket dan ketawa kecil*

RL : *adoyaiiiii~ apalah nasib.. -.-"*


Kata RL :
-ini baru sehari di sana dah macam-macam hal. Kalau berhari-hari? Adoyaiiii~ -.-"
-post kali ini agak panjang dan mungkin bosan. haihh. *otak..otak... tolonglah jadi sebagus a. samad said!* -.-"

10 comments:

k.L said...

mira..lawak la awk nih..
ksiannye..tu la laen kali kalo nk g cna..bwak la azie skali...
:P

na said...

hahaa. ade byk lg incident yg jadi. adoyaii~ btw, dpt kenal dgn sorg borther ni! hahaha. tapi, incident ini pun agak memalukan juga. -.-"

zahrATUL_shITA said...

haha
klakarnyeee..
xpe2 nt pg lg xjd da pnyerr haha
blhh jd pnuliss skrip daaa awk nih haha

na said...

hahaa. kelakar ke? adoyaii~ serabut je time tu. *blushing

wahh! penulis cerpen? compliment tuh. ;p
satu hari nnt ye. :D

zahrATUL_shITA said...

hahha yup
blogg awk nih meriah gk ek dgn cter2 awkk hehehe wlupn pnt nk bce pnjg kot but its so k hehe
bgus2 sye suke org mcm ni
i will follow ur story hehe

why not da ske sgtt mnulis hehe cter pn besttttt hehe

na said...

hahaa. iye? terima kasih. senang-senang, jadi follower je lah terus. hihii ;p

alayh. tapi, idea tak banyak. kalau boleh jadi macam yasmin ahmad..... alangkah seronok! :D

zahrATUL_shITA said...

hehhee
yupp da jdk dh awk hehe

hoho why nott kn lau da ske sgtt nuliss 2 pe ag bkt smula jd jgn dpendam haha
hehe yasmin ahmad ekk

na said...

terima kasih, cik masitah! :D

hoishh~ tade bakat pun. tulis benda merapik je reti. ;p

zahrATUL_shITA said...

welcome...
huhu
yg mrapikk 2 laa bktt wak eh

na said...

hahaa. iyolah. -.-"